در دوره صفویه هنرمندان اصفهانی برای به هم چسباندن کاغذها از روش هایی استفاده کردند به آن صحافی میگفتند. در آن زمان برای آماده و تمیز نگه داشتن کتب ارزشمندی چون قرآن و شاهنامه از این روش استفاده میکردند که آثار به جا مانده از آن دوران در موزه نگهداری میشود.
بعد از شناخت انواع کاغذمناسب چاپ لازم است درباره انواع صحافی اطلاعات کافی داشته باشید. پس با سنتر کپی مرکز پرینت ارزان با ارسال به سراسر کشور همراه باشید.
صحافی چیست ؟
صحافی چیست ؟ صحافی به معنای به هم وصل کردن ورقها به وسیله دوختن یا چسباندن و قرار دادن جلدی بر پشت و روی صفحات و یا تاکردن ورقهای کنار هم قرار داده شده و اتصال آنان به یکدیگر و قرار دادن جلد در ابتدا و انتهای ورقها است. جلد مورد استفاده برای صحافی میتواند ضخیم یا نازک از کاغذ، مقوا، چرم، پلاستیک یا حتی پارچه باشد. هدف از صحافی کردن تمیز و سالم نگهداشتن کتاب ها و ورقه ها است.
جزوههای سیمی، کتابهای چسبی، کتابهای منگنه شده و ورقههای پانچ شده نوعی صحافی محسوب میشوند که امروزه کاربرد بسیاری دارند.
انتخاب نوع صحافی و جنس جلد به عواملی مثل نوع کتاب و کاربرد کتاب و بودجه مورد نظر برای این کار بستگی دارد.
انواع صحافی
صحافی به دو صورت سخت و نرم انجام میشود:
نرم : صحافی نرم به دو صورت شومیز یا ته چسب و مفتولی انجام میشود.
سخت : صحافی سخت نیز به دو صورت گالینگور و سلفونی انجام میشود.
دوخت تمام اتوماتیک : در این روش ورقها به جلد منگنه میشوند، جلدهای طرحدار و رنگی با کاغذ های نرم برای اجرای این نوع صحافی مناسب هستند.
صحافی سیمی : این نوع صحافی با پانج کردن ورق های چاپی و عبور سیمی فنری از آنها صورت میگیرد. این مدل بسیار رایج در جزوههایی که با چاپ دیجیتال انجام میشوند است که صفحات کامل باز میشوند.
صحافی کامل : صحافی کامل استحکام بالایی به کتاب های چاپی میبخشد، که معمولا در کتابهای با تعداد چاپ پایین انجام میشود. کاغذها را مرتب میکنند و در محل اتصال کاغذها مقداری چسبزده و جلد را میچسبانند.
شانه پلاستیکی : ساده، رایج، مقرون بهصرفه و در دسترس تر از دیگر صحافی می باشد. بر روی حاشیه ورقهای کاغذ سوراخهایی پانچ میشود و با قرار گرفتن شانه پلاستیکی دراین سوراخها صحافی انجام میشود. امکان شکستن شانهها از معایب این نوع صرافی است.
صحافی دوختی : در این روش حاشیهها مقداری تاشده و ورقها به شکل منظمی روی هم قرار میگیرند سپس از حاشیه تاشده دوخته میشوند.
صحافی جلد : در این روش صفحات تا شده از قسمت حاشیه دوخته میشوند و بعد از چسب کاری جلدی محکم به آن چسبانده میشود، صحافی جلد یکی از گرانترین روش های صحافی محسوب میشود.
دوخته لبه : صحافی با روش دوخته لبه جزء ارزان ترین روش صحافی به حساب می آید، و معمولا برای کاهش قیمت جزوهها از این روش استفاده میکنند. در این روش حاشیههای تاشده به کمک منگنه به هم متصل میشوند، منگنهها مانع از باز شدن کامل صفحه میشوند.
صحافی کامل : در صحافی کامل دستهای بزرگ از صفحات به دستهای دیگر متصل میشوند. در این روش قسمتهای داخلی تازده شده و با چسب به هم متصل میشوند و سطحی صاف به وجود آید. بعد از نظم دهی و اتصال ورقها به یکدیگر جلد مناسب بر روی صفحات قرار داده میشود.
دوخت عطف با مفتول : در این نوع صحافی سوراخهایی در حاشیه کاغذ ایجاد میشود و با دندانه هایی فلزی کاغذها را به هم وصل میکنند. این نوع صحافی سطحی صاف دارند.
دوخت حلقه ای : در صاحفی با دوخت حلقه ای سوراخهایی در حاشیه ورقها ایجاد میشود و این اتصال با سیمهای فلزی انجام میگیرد.

انواع چسب های صحافی
چسب سرد : چسب سرد مورد استفاده در صحافی همان چسب چوب است. این نوع چسب در سرما و گرما تغییر نمیکند، انعطاف پذیرتر و چسبندهتر از چسب گرم بوده و سریعتر خشک میشود.
چسب گرم : چسب گرم، مانند چسب سرد است با این تفاوت که در ساختار این چسب ها افزودنیهایی وجود دارد که مقاومت چسبهای گرم را افزایش میدهد. برای صحافی با این چسبها دستگاه مخصوص لازم است.
انواع جلد در صحافی
سخت یا کتابخانهای
نرم یا جلد کاغذی
اجرا صحافی
سنتی: این نوع صحافی برای کتابهای ارزشمند انجام میشود.
مدرن: این نوع صحافی برای کتابهای چاپی انجام میشود.
برای پرینت آنلاین و صحافی با بهترین قیمت با شماره های درج شده در سایت در تماس باشید.